Mesterséges víztest
Az effektív mikroorganizmusok (EM) mesterségesen kialakított vízterekben történő alkalmazási lehetőségei
Kerti tavak
Ezek a rendszerek dús növényzettel kerülnek kialakításra és kitettségük miatt is nagyobb mennyiségű szerves- és szervetlen maradvány (szennyeződés) felhalmozódása történhet bennük. Mind a növényzet, mind a felhalmozódó üledék jó táptalajt biztosít az EM-BIO mikroorganizmusai számára.
Az első kezelést tavasszal, a víz hőmérsékletének 8 ° C-ra történő felmelegedését követően ajánlott elvégezni, majd egy éven belül, újabb 2-3 alkalommal megismételni.
A tófenéken található szerves maradványokból az EM-BIO mikrobái által felszabadított tápanyagokat a növények e növekedési időszakban intenzíven építik be szervezetükbe. Ennek hatására az algák szaporodása akadályozottá válik.
Az EM-BIO kezelés hatására a víztest zooplankton állománya is intenzívebben szaporodik, amely pedig táplálékforrásul szolgál az esetlegesen tóba telepített halak számára.
A tóba juttatott EM-BIO készítményt alkotó mikroorganizmusok néhány napon belül a meder alján található lágyiszapba ágyazódva a kezelések után is folytatják tevékenységüket. A lágyiszap csökkentésével és további halmozódásának megakadályozásával a mérgező gázok (pl: kénhidrogén, ammónia) keletkezése is megszűnik, elősegítve a víztest folyamatos regenerálódását.
A készítményben található fotoszintetizáló baktériumok javítják a tó oxigén ellátottságát. A növényzettel benőtt parti terület kezelésével erősödik az itt megtelepedő növénytársulás gyökérzete és tápanyagfelvétele, amely hozzájárul az esetlegesen tóba mosódó szennyeződések visszatartásához, vízminőségének megőrzésében.
Az EM-BIO halastavakra kifejtett hatásai a következők szerint összegezhető:
- Elősegíti a hasznos mikrobák szaporodását és a harmonikus mikrobiológiai
élet kialakulást,
- Javítja a vízminőséget,
- Hatékony szerves anyag lebomlást eredményez, ami által csökken az iszapvastagság,
- Akadályozottá válik az algák felszaporodása,
- Javul a víz optikai tisztasága,
- Alkalmazásával elkerülhetőek a kémiai vízkezelések.
Kezelési és adagolási javaslat:
Az első kezelést tavasszal, 8-10 ° C vízhőmérséklet mellett tanácsos elvégezni, amely során minden 100 m3 vízhez 1 liter EM-BIO-t adagolhatunk, 3 x-i kezelésre. Erősen szennyezett tavak esetében kétszeres mennyiség is kijuttatható.
Folytatásaként egy éven belül további 2-3 kezelés ajánlott, amelyek során már csak a fenti mennyiség felét (0,5l EM-BIO/10 m3 víz) javasolt kijuttatni.
A tóban történő tökéletesebb eloszlás érdekében a kijuttatást a tó vizének felhasználásával, az EM-BIO legalább 1:10 arányú hígítása mellett tanácsos elvégezni.
Akvárium és beltéri szökőkutak.
Összehasonlítva más élőhelyekkel, e rendszerekben általában kevesebb növény, illetve növényi maradvány található.
Az EM-t alkotó mikroorganizmusok e rendszerekbe juttatásával hatékonyan növelhető a víztest regenerációs képessége. Mivel az EM-BIO által generált lebontási folyamatokból származó végtermékek a mikrobiológiai élet élénkülését idézi elő, az algák növekedése lecsökken, a víz optikailag és kémiailag is tisztább marad.
E rendszereknél az első beoltáshoz ajánlott mennyiség 2-5 ml minden 100 liter vízhez. A további kezeléseket, amelyek ekkor már a mikrobiológiai egyensúly megőrzését célozzák 2-3 hetente, fele mennyiség adagolásával érdemes folytatni mindaddig, amíg javulás tapasztalható.
Túladagolás esetén a víz átmenetileg zavarossá, kissé „föld szagúvá” válhat, amely néhány napon belül megszűnik.
Úszómedencék
Kezelésük elsődleges célja a klór és egyéb vegyszerek alkalmazásának csökkentése, illetve kiküszöbölése. EM-BIO alkalmazásával a klórfelhasználás legalább a felére csökkenthető.
A kezeléshez javasolt mennyiség 1dl EM-BIO minden 10 m3 vízhez, melyet 2-3 havonta érdemes megismételni.
EM-kerámia
A japán fejlesztők számára 1993-ban bizonyítottá vált, hogy az EM mikroorganizmusokkal előkészített kerámia alapanyagban kiégetést követően is megőrződik az általuk hordozott információ, amely vizes közeggel találkozva aktivizálódik.
A fentiekhez hasonlóan a kerámiák használatával is biztosítható a víz frissességének, lágyságának megőrzése.